dissabte, 23 de juliol del 2011

'Les vents' de Rameau

El compositor i teòric musical francès del barroc, Jean-Philippe Rameau, ja utilitzava instruments aliens a l'orquestra per fer música. En concret, una màquina de vent. Curiós, oi?

En aquest vídeo podreu sentir i veure l'obra Les vents de la suite orquestral Les Boréades. En broma, podríem dir que és un "concert per màquina de vent i orquestra".

Els intèrprets són Le Concert des Nations dirigits per Jordi Savall. La Màquina de vent, Daniel Garay Moragues.

dimarts, 19 de juliol del 2011

Cordes vocals en acció

Molts de nosaltres ens hem preguntat en alguna ocasió com funcionen les cordes vocals. Per internet circula un vídeo on es veuen funcionar en directe les de quatre cantants alhora. Pel que sembla els hi passen una mena de sonda nasal amb una càmera de vídeo a l'extrem. No sé pas com han fet el muntatge amb l'angúnia i les pessigolles que deu fer aquesta sonda. Un vídeo interessantíssim, no apte per aprensius. 

Ah! La música, un Kyrie de Tomás Luis de Victoria, del qual es celebren els 400 anys de la seva mort.


 

Si voleu saber més coses sobre l'aparell fonador podeu consultar el llibre virtual Medicina del Cant del Dr. Josep Rumbau i llegir la primera part del llibre
Anatomia funcional de la veu Begonya Torres
Fisiologia del cant- Higiene de la veu Montserrat Bonet
La visió del mestre de cant- Consideracions sobre la tècnica vocal Ferran Gimeno

dimecres, 13 de juliol del 2011

Liebeslieder-Walzer, Op.52 de Johannes Brahms

Els Liebesliede-Walzer, Op. 52 de Johannes Brahms, coneguts en català com a Valsos amorosossón la primera serie de valsos d'aquest compositor per a quatre veus i piano a quatre mans. Una obra tendra, càlida, inspirada. L'amor és el tema central d'aquests 18 valsos: desde la serenitat dels amors a la desesperació dels cors ferits, tot amb un estret vincle amb la natura (ocells, fonts...). Molt típic del romanticisme, oi?

Brahms, l'etern solter, els va acabar de compondre l'any 1869 i possiblement la destinatària de l'obra va ser la filla de Clara Schumann que, per cert, va acabar escollint un altre home com a marit. 

Una de les prioritats que tinc a l'hora de proposar-vos un vídeo en aquest blog és que es vegin com toquen o canten els músics. L'altre és que sigui versions que valguin la pena musicalment. En el cas d'avui la prioritat ha estat la qualitat de la gravació i dels intèrprets. Realment una versió magnífica; potser la millot que hagi escoltat mai. Els intèrprets són: Marlis Petersen, soprano; Stella Doufexis, contralt; Werner Güra, tenor; Konrad Jarnot, baríton; Christoph Berner i Camillo Radicke, pianistes. Una versió molt bona del segell harmonia mundi que jo desconeixia.

Aquests valsos són prou bonics per escoltar-los i prou. Si teniu temps i ganes, us recomano d'escoltar-los llegint la traducció dels poemes que ha fet en Salvador Pila, que ha accedit de bon grat a la publicació d'aquesta traducció aquí. Moltes gràcies, Salvador.  


Vídeo 1; del vals 1 al 4, http://youtu.be/8_CXdfAGjeA


Vídeo 2; del vals 5 al 9, http://youtu.be/WruyNsJL5TM


Vídeo 3; del  vals 10 al 18, http://youtu.be/ORfYmcgOaAU

dilluns, 11 de juliol del 2011

El traductor català

El traductor català és un blog dedicat a traduccions de diferents idiomes al català. Inclou cançons populars, música clàssica, poesia i textos d'especial bellesa. Molt recomenable!

A partir d'ara podreu trobar l'enllaç a la pàginca Cant d'aquest blog.
 

dissabte, 9 de juliol del 2011

Dove sono

La soprano Annette Dasch interpreta el recitatiu i l'ària Dove Sono i bei momenti del rol de la Comtessa de Le nozze di Figaro de W.A. Mozart. Així és com es va interpretar al Théâtre Champs-Élysées l'any 2004 sota la direcció de René Jacob.
Mozart va prendre música de l'Agnus Dei de la seva Missa de la Coronació KV 317, per a aquesta ària (en Do major en lloc de l'original Fa major). El mateix motiu el va emprar en el seu primer Concert per a fagot KV. 191, aquesta vegada bastant més amagat.  Si voleu comprovar aquest autoplagi cliqueu damunt de les obres i s'obrirà un enllaç on podreu escoltar aquest fragments.  Curiós, no?

Agitata da due venti

L'audició que us proposo és l' ària "Agitata da due venti" d'Antonio Vivaldi. Com podreu escolar és una ària molt virtuosística, plena de coloratura. La italiana Cecilia Bartoli és una de les cantants més espectaculars cantant aquest tipus de repertori. No us la perdeu!

Concert per cara

El xicot que protagonitza aquest vídeo té un domini impressionant de la musculatura facial. Interpreta un concert de Paganini amb la cara. No us perdeu el solo de violí.


divendres, 8 de juliol del 2011