dijous, 29 de desembre del 2011

Simfonia 41 "Júpiter" KV.551 de W.A. Mozart (II)

L'interès de Mozart per la polifonia barroca condueix al finalle de la Simfonia Júpiter a una síntesis de l'antic contrapunt i l'estil nou, combinant amb la màxima habilitat la forma polifònica i el nou estil clàssic.

En el musicograma següent es visualitzen les diferents seccions del 4t moviment, Molto Allegro d'aquesta simfonia. Fixeu-vos que està organitzat com a forma sonata (exposició-desenvolupament-reexposició-coda). A dalt de tot apareixen els números de compàs i unes petites franges en negre o gris. Les franges negres corresponen a un fugat a 5 veus de tota la corda (violins I, violins II, violes, violoncels i contrabaixos) amb el tema a, el famós tema DO RE FA MI del que parlava a l'article anterior. Les franges grises corresponen a les parts on apareix un contrapunt molt dens amb cànons, imitacions, veus paral·leles, inversions, etc. A sota apareixen les lletres a, b, c, d i e corresponents als cinc temes diferents amb que juga Mozart en aquesta finalle.










A la Coda, Mozart combina magistral els cinc temes mentre es torna a presentar el fugat a cinc veus del tema a. En aquest fragment de la partitura estan marcats amb colors per veure-ho més clar:

tema a - vermell          tema b - groc          tema c - verd          tema d - blau     tema e - gris
En el programa Guia d'orquestra de Catalunya Música de l'11/12/2008, a partir del minut 29'50, escoltareu una exel·lent explicació del professor d'harmonia Víctor Solé de com utilitza Mozart els diferents temes. Val la pena escoltar-lo per entendre millor tot el que us acabo d'explicar.

JOC
Us proposo un joc, una mena de "sopa de lletres" musical: Busqueu els 5 temes a la partitura a partir del compàs 364 al 402 (pàg. 263-265). El moviment senser comença a la pàgina 235.

La versió que proposo avui és la de la Scottish Chamber Orchestra dirigit per Sir Charles Mackerras. És la versió més brillant que he trobat per internet. Com que la imatge és fixe podeu aprofitar per seguir el musicograma i anar escoltant com tracta Mozart els diferents temes. Bona audició!


Si voleu podeu sentir tota la simfonia sensera a l'article Simfonia 41 "Júpiter" KV.551 de W.A. Mozart (I)